De spelregels voor de STN competitie 2023/2024

Net de twee voorgaande jaren organiseert Senior Tennis Nederland in samenwerking met de KNLTB weer de senioren wintercompetitie. Het doel blijft het spelen van wedstrijden tegen leeftijdsgenoten van vergelijkbare speelsterkte, waarbij de ontmoeting net zo belangrijk is als de uitslag van de wedstrijd. De competitie richt zich op de ambitieuzere 45+ speler en speelster.

We spelen net als vorig jaar met gemengde teams, bestaande uit 2 dames en 2 heren (en eventuele reserves). De poule indeling is op sterkte (en op leeftijd). Lees verder!

De teams

Teams bestaan dit jaar uit 2 dames en 2 heren (en eventuele reserves).

De indeling

De STN competitie is een 45+ competitie. Bij de indeling van teams in poules zullen we rekening houden met zowel speelsterkte als leeftijd. De ambitie is om zoveel mogelijk tegen gelijkwaardige tegenstanders te spelen qua speelsterkte. En we proberen rekening te houden met reistijden.

De wedstrijden

We spelen 2 dames singels en 2 heren singels. Verder spelen we afwisselend de ene keer dames dubbels en heren dubbels en de andere keer 2 gemengd dubbels. De teams die tegen elkaar spelen bepalen dit in onderling overleg.

Wedstrijden duren een uur. We spelen sets tot de 4, bij 4-4 tiebreak. Elke gewonnen set levert 2 punten op. Sta je voor in de tweede set dan krijg je 1 punt. Sta je gelijk dan krijg je allebei 1 punt. Voor de einduitslag van de ontmoeting tel je als team alle punten bij elkaar op. Eeuwige roem wacht als je de poule wint.

De banen

We spelen net als vorig jaar op indoor banen. Elk team speelt twee keer uit en twee keer thuis. Voor de thuiswedstrijden regelt het thuisspelende team de banen. De banen voor de vijfde ontmoeting wordt geregeld door STN.

De data

We spelen op 22 oktober, 19 november, 17 december, 4 februari en 10 maart.

Promotie en degradatie wedstrijden

Op 17 maart vinden promotie-degradatie wedstrijden plaats tussen de winnaar poule B en het team dat als laatste is geëindigd in poule A. Hetzelfde geldt voor de winnaar poule C en het als laatste geëindigde team in poule B.